عایق کاری به مجموعهای از اقدامات تخصصی برای کاهش اتلاف انرژی حرارتی، کاهش انتقال رطوبت و صوت در پروژههای مختلف گفته میشود که میتوان برای انجام آن از مواد عایق بر پایه آب، حلال و محصولات پیش ساخته استفاده نمود. اینکه فرآیند عایق کاری چیست، سوال بسیاری از علاقه مندان به ورود به این حوزه جهت کسب درآمد و یا تحقیق کردن در مورد محصولات عایق کاری است. فرآیند عایق کاری در همه پروژههای صنعتی، تجاری و اداری و ساختمانهای مسکونی با اهداف متفاوت دنبال میشود. نیاز مبرم جامعه به این کار باعث روی کار آمدن انواع عایق رطوبتی، حرارتی و صوتی شده است.
عایق کاری چیست؟
طبق یک تعریف ساده «عایق کاری فرآیندی است که با هدف کاهش انتقال انرژی از یک سطح به سطح دیگر انجام میشود». برای انجام عایق کاری، یک لایه از ماده عایق از هر نوعی (رطوبتی، حرارتی، صوتی و یا ترکیبی) روی سطح قرار میگیرد و میتواند دوام خود را تا چندین سال حفظ کند. اکثر عایقها، قادر به تحمل شرایط به وجود آمده و حفظ عملکرد تا حداقل ۱۰ الی ۱۵ سال هستند. فرآیند عایق کاری تعاریف متفاوت و متنوعی دارد و در صنایع مختلف با اهداف متفاوتی نیز دنبال میشود.
هدف از انجام عایق کاری چیست؟
به طور کلی، پروژههای عایق کاری صنعتی و ساختمانی دو هدف اصلی را دنبال میکنند: ۱٫ کاهش اتلاف انرژی ۲٫ محافظت از تجهیزات. فرآیند عایق کاری تنها با هدف کاهش اتلاف انرژی حرارتی (گرمایی و سرمایی) و کاهش انتقال رطوبت انجام نمیشود؛ در بسیاری از مواقع چه به صورت مستقیم چه به صورت غیر مستقیم، عایقها وظیفه حفاظت از تجهیزات و سطوح مختلف را برعهده دارند. به طور مثال، کفپوش اپوکسی برای استخر ضمن اینکه باعث عایق کاری کف استخر میشود و دمای آب را تا حدی ثابت نگه میدارد، نقش محافظت کننده از استخر بتنی نیز دارد و دوام آن را افزایش میدهد.
آشنایی با انواع عایق کاری
عایق کاری با سه هدف حرارتی، صوتی و رطوبتی انجام میشود. در بعضی از شرایط میتوان با انتخاب محصولات ترکیبی یا مشترک، این فرآیندها را به صورت همزمان در یک فضا انجام داد.
عایق کاری حرارتی
عایق کاری حرارتی بهترین فرآیند عایق کاری برای کاهش مصرف انرژی در جامعه امروزی است. به طوری که اگر فرآیند عایق کاری حرارتی به درستی انجام شود، میتواند بیش از ۵۰ درصد از اتلاف انرژی چه به صورت گرمایی، چه به صورت سرمایی بکاهد. فرآیند عایق کاری حرارتی با عایقهای نانو، سلولزی، پلی اورتان، پشم سنگ، بازتابی و فایبرگلاس انجام خواهد شد.
عایق کاری صوتی
عایق کاری صوتی بیشتر در محیطهایی که آکوستیک بودن اهمیت زیادی دارد، انجام میشود. سالن سینما، سالنهای برگزاری مجالس و جلسات، اتاق کار کارمندان در شرکت و هر فضای دیگری که نیاز به سکوت و آرامش دارد را میتوان با عایقهای صوتی پوشش داد. برای عایق کاری صوتی میتوان از عایق چوب پنبه، عایق صوت نمدی، عایق پشم شیشه و پشم سنگ و … استفاده کرد. معیار انتخاب بهترین عایق صوتی، میزان حذف نویز بر اساس دسی بل است که هر چقدر این عدد بیشتر باشد، فضا در سکوت بیشتری غرق خواهد شد.
عایق کاری رطوبتی
عایق کاری رطوبتی یکی از اقدامات متداول در ساختمانها محسوب میشود که میتواند دوام و عملکرد تجهیزات و مصالح را افزایش دهد. برای عایق کاری رطوبتی از محصولات مختلفی از جمله عایق رطوبتی پایه سیمان، عایق نانو، عایق رطوبتی سفید و … استفاده میشود. این نوع عایقها برای نمای ساختمان، پشت بام، دیوار، سرویس بهداشتی و حمام، کفپوشها و … قابل استفادهاند.
انواع محصولات برای عایق کاری
برای انجام فرآیند عایق کاری، باید از محصولات عایق کاری پیش ساخته و غیر پیش ساخته بسته به نیاز محیط استفاده نمود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
محصولات عایق کاری پیش ساخته
عایقهای پیش ساخته پانلها و محصولات رولی هستند که میتوانند با حرارت و یا بدون نیاز به حرارت در پروژههای مختلف نصب شوند. سادهترین مثال برای این نوع عایقها، ایزوگام است که به صورت رول در کف پشت بام قرار میگیرد و با اعمال حرارت، چسبندگی مورد نیاز را برای نصب پیدا خواهد کرد.
محصولات عایق کاری غیر پیش ساخته
عایقهای غیر پیش ساخته محصولات تک جزئی و دو جزئی هستند که میتوانند در محل آماده و اجرا شوند. این نوع عایقها یا به صورت مایع هستند، یا به صورت فوم. به طور مثال، برای عایق بندی پشت بام میتوان از عایق رطوبتی سفید بر پایه پلیمر استفاده کرد که به صورت مایع در محل پشت بام اجرا میشود. عایقهای غیر پیش ساخته میتوانند به صورت سرد و بدون نیاز به حرارت (مانند عایقهای نانو) یا با نیاز به حرارت (مانند عایق قیر و گونی) اجرا شوند.
کاربردهای عایق کاری چیست؟
فرآیند عایق کاری با هدف کاهش اتلاف انرژی در ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری و محافظت از تجهیزات و جلوگیری از هدررفت کارایی آنها در صنایع مختلف انجام خواهد شد. عایق کاری تنها محدود به پروژههای مسکونی نیست و در هر نوع پروژهای که نیاز به کاهش مصرف انرژی و محافظت باشد، میتوان از آن استفاده کرد. از جمله مهمترین کاربردهای عایق کاری شامل:
- عایق کاری پشت بام: استفاده از عایق رطوبتی برای پشت بام جهت افزایش دوام بام و ساختمان ضروری است. این کار برای ساختمانهای تجاری، اداری و مسکونی انجام میشود.
- عایق کاری تجهیزات و مخازن: مخازن نگهداری از مایعات، آب و مواد شیمیایی نیاز به عایق کاری حرفهای و تخصصی دارند. این نوع عایق کاری با هدف حفاظت انجام میشود.
- عایق کاری نمای ساختمان: برای جلوگیری از آسیب به نمای ساختمان و سایر تجهیزات و مصالح استفاده شده، فرآیند عایق کاری نمای ساختمان به صورت تخصصی انجام خواهد شد.
- عایق کاری حمام و سرویس بهداشتی: عایق کاری حمام و سرویس بهداشتی با هدف جلوگیری از نم زدگی و خرابی در کلیه پروژهها انجام میشود.
- عایق کاری لولهها و تاسیسات: تاسیسات و لولههای ساختمانی نیاز به استفاده از محصولات عایق کاری دارند تا بتوانند آب و سیالات درون خود را به درستی نگهداری کرده و از اتلاف انرژی جلوگیری کنند.
عایق کاری چگونه انجام میشود؟
بسته به هدف انجام عایق کاری و نوع محصولات انتخاب شده، فرآیند انجام عایق کاری رطوبتی، حرارتی و صوتی متفاوت انجام میشود. با این حال در هر صورت، آماده سازی محیط برای اجرای عایق در آن ضروری بوده و باید با دقت بیشتری انجام شود. ضمن اینکه تمیز کردن دیوار، کفپوش و هر فضایی که نیاز به عایق کاری دارد باید با متریالهای مناسب انجام گیرد تا از عدم وجود هر گونه گرد و غبار و ذرات آلودگی در محیط اطمینان حاصل شود. پس از آن میتوان بسته به نوع مادهای که برای عایق کاری استفاده میشود، مراحل عایق کاری را به درستی انجام داد و کل سطح را پوشش دهی نمود. پس از عایق کاری، صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینههای اضافه در ساختمان و پروژههای صنعتی بسیار مورد توجه قرار خواهد گرفت.
انواع محصولات عایق کاری را از رانا کیمیا فام بخواهید
اینکه عایق کاری چیست و چگونه انجام میشود، سوالی است که احتمالا در ذهن بسیاری از شما ابهام ایجاد کرده است. به طور کلی، فرآیند عایق کاری فرآیند تخصصی است که با محصولات آب بندی و عایق کاری رطوبتی، حرارتی و صوتی انجام شده و از اتلاف انرژی و تخریب جلوگیری میکند. رانا کیمیا فام، محصولات متنوعی را برای آب بندی و عایق کاری تجهیزات و ساختمانهای مختلف و صنایع ارائه میکند. این مجموعه مرکز تولید عایق رطوبتی پایه آب و حلال با مواد اولیه درجه یک و استانداردهای جهانی است که محصولات خود را با حداکثر دوام به بازار عرضه میکند.