تلفن: (30 خط)87700627-021

رانا کیمیا فام | تولید کننده انواع رنگ و پوشش های صنعتی

 

افزایش دوام و پایداری فلزات با رنگ زینک کرومات

رنگ آلکیدی زینک کرومات

افزایش دوام و پایداری فلزات با رنگ زینک کرومات

  |   مقالات   |   بدون دیدگاه

رنگ زینک کرومات یکی از بهترین ترکیبات رنگی موجود برای محافظت از انواع فلزات می باشند که غالباً به صورت آستری روی سطوح اعمال می شوند. قدرت و درجه ی حفاظتی آن ها به قدری بالا است که می توانند در برابر هر نوع عامل تنش زا محیطی مقاومت کنند و بستر فلز را از تماس مستقیم با عوامل مخرب خارجی دور کنند.

این پرایمرها به جهت دارا بودن ترکیبات زینک یا “روی” محلول در بهترین شرایط می توانند سطوح فلزی را در مقابل کلیه ی فرآیندهای زنگ زدگی و خوردگی ناشی از رطوبت فضای پیرامون محافظت کنند.

در این مقاله به طور کامل در مورد ویژگی های و سایر المان های این پوشش رنگی بی نظیر صحبت خواهیم کرد تا با ماهیت رنگ زینک کرومات  آشنا شوید. پس با ما همراه باشید.

مشخصات فنی رنگ های آلکیدی

اصولا از این دسته رنگ ها برای محیط های نیمه صنعتی، محیط های شهری، محیط های شرجی و مرطوب استفاده می شود. تعداد اجزای رنگ آلکیدی زینک کرومات تک جزئی بوده و حالت مات دارند. معمولا ۷ روز زمان لازم است تا رنگ های الکیدی به صورت کامل خشک شوند.

اما برای خشک شدن عمقی، تنها ۲۴ ساعت زمان لازم دارند. می توان این دسته از رنگ ها را به مدت ۱۲ ماه در انبار نگهداری نمود. برای استفاده از رنگ های آلکیدی زینک، می توان از تمامی ابزار رنگ آمیزی همچون غلطک، قلم مو، اسپری های هوا و اسپری های بدون هوا استفاده کرد.

ویژگی ها و مشخصات رنگ زینک کرومات

  • رنگ زینک کرومات آلکیدی معمولا به صورت تک جزئی و رنگ زینک کرومات اپوکسی دارای دو جزء رزین و هاردنر می باشند که غالباً ترکیبات دو جزئی نیازمند اختلاط با یک درصد مشخص می باشند.
  • ترکیبات آلکیدی این نوع محلول به رنگ زرد و سبز می باشند حال آنکه نوع اپوکسی آن ها به رنگ طوسی هستند. (ترکیبات زینک ریچ اپوکسی نیز جزو خانواده ی این دسته از رنگ ها می باشد)
  • درصد حجمی مواد جامد برای زینک کرومات آلکیدی برابر ۵۳ درصد و برای ترکیبات زینک کرومات اپوکسی برابر ۶۲ درصد می باشد که هر کدام حداقل دارای ۲ درصد نوسان می باشند.
  • جرم در واحد حجم رنگ زینک کرومات اپوکسی برابر ۱٫۴۵ گرم به ازای ۱ سانتی متر مکعب و برای نوع آلکیدی برابر ۱٫۵ گرم در واحد سانتی متر مکعب می باشد.
  • میزان پوشش دهی نوع آلکیدی برابر ۱۰٫۶ متر مربع به ازای ۱ لیتر در ضخامت ۵۰ میکرون و برای نوع اپوکسی حدودا برابر ۱۰ مترمربع در واحد لیتر در ضخامت ۶۰ میکرون است.
  • تقریبا می توانید به مدت یک سال در دامنه ی دمایی ۵ تا ۴۰ درجه ی سانتیگراد رنگ زینک کرومات را انبار کنید.
  • قابلیت بکارگیری با دستگاه اسپری و همچنين غلتک و قلم مو را نیز دارند.
  • یک پوشش رنگی ضد خوردگی فوق العاده عالی برای سطوح فلزی خصوصاً عناصر فولادی محسوب می شوند.

رنگ آلکیدی زینک کرومات

آماده سازی سطح مورد استفاده از رنگ زینک کرومات

معمولا محیط هایی که بر روی آنها از رنگ های مختلف استفاده می شود، باید بسیار تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشند. به همین دلیل برای پاکسازی سطح پیش از استفاده از رنگ های آلکیدی، می توان از فشار باد، تینر ها، شوینده ها و .. استفاده نمود.

اگر سطح مورد نظر شما از جنس فولاد است، بهتر است برای پاکسازی از روش های مکانیکی استفاده کنید. روش هایی همچون سندبلاست تا درجه ای مشخص. حتما به خاطر داشته باشید که برای استفاده از رنگ آلکیدی زینک کرومات حتما باید بلافاصله پس از گردگیری محل، رنگ آمیزی را آغاز کنید.

اگر گرد گیری را انجام دهید و اجازه دهید مدتی بگذرد، بدون شک مجددا در محیط ذره هایی از غبار هوا ایجاد می شود، که همین امر منجر می شود تا شما بعد از رنگ آمیزی سطحی یک دست نداشته باشید. پس بهتر است به سرعت بعد از گردگیری محل ناشی از سندبلاست، از رنگ آلکیدی زینک کرومات استفاده کنید.

موارد استفاده از پرایمرهای حاوی زینک

رنگ زینک کرومات کاربردهای بسیار گسترده ای در صنایع مختلف دارند. به طوریکه اکثر قطعات و تجهیزات فلزی موجود در این مراکز با ترکیبات زینک پوشش دهی شده اند. اکثر اسکلت های فلزی سوله ها با استفاده از رنگ زینک کرومات رنگ آمیزی می شوند.

مقاومتی که این محلول های رنگی ایجاد می کند به مراتب بیشتر از هر نوع پرایمر دیگر است. به طور کلی پرایمر های زینک کرومات که بر پایه ی رزین های اپوکسی ساخته شده اند و عموماً دو جزئی نیز هستند از لحاظ سطح بازدارندگی در مقابل زنگ زدگی و خوردگی در رتبه ی اول قرار دارند. اغلب قطعات فولادی و یا حتی آلومینیومی نیز که در مقابل عوامل محیطی آسیب پذیر هستند می توانند از رنگ زینک کرومات استفاده کنند.

با این اوصاف پرایمرهای صنعتی خصوصاً ترکیباتی که حاوی مقادیر قابل توجهی زینک هستند اغلب در صنایع دریایی تا حتی محیط های شهری به کار گرفته می شوند. اما به عنوان یک قاعده ی کلی می توان مراکز ذیل را به عنوان رایج ترین نواحی برشمرد که از رنگ زینک کرومات برای محافظت از سطوح فلزی مجموعه ی خود استفاده می کنند.

  • سازه های فلزی موجود در پروژه های ساخت و ساز
  • پالایشگاه ها، نیروگاه ها و کارخانجات تولید مواد شیمیایی
  • شبکه های لوله کشی حاوی گاز و یا مواد روغنی
  • اکثر پروژه های ساحلی و تجهیزات مورد استفاده در کنار دریا
  • تجهیزات و قطعات استیل یا فولادی
  • سکوهای دریایی نفت کش
  • پل های هوایی

آماده سازی سطح مورد استفاده از رنگ زینک کرومات

محدوده ی زمانی برای خشک شدن رنگ زینک کرومات

با توجه به آنکه ترکیبات رنگ زینک کرومات در دو نوع آکلیدی و پایه اپوکسی ساخته می شوند، از لحاظ زمان خشک شدن نیز با یکدیگر متفاوت هستند. اصولاً پرایمر زینک کرومات اپوکسی نیاز به زمان بیشتری نسبت به نوع آلکیدی دارند به طوریکه در سه رده ی خشکی سطحی یا قابل لمس، خشکی متوسط و خشکی کامل به ترتیب نیازمند زمان های ۳ ساعت، ۶ ساعت و ۷ روز هستند.

اما در مورد رنگ زینک کرومات آلکیدی این مقادیر به ترتیب برابر ۱ ساعت، ۴ ساعت و ۴ روز می باشد. البته این مدت زمان همگی در دمای متعادل و استاندارد ۲۵ درجه ی سانتیگراد اتفاق می افتد. این امکان نیز وجود دارد که از طریق نوسان دمای محیط، زمان خشک شدن را به مقدار قابل توجهی کاهش دهیم اما این تکنیک فقط برای مجموعه های صنعتی تولیدی که موضوع زمان بشدت اهمیت دارد قابل توجیه خواهد بود.

لذا اگر فرصت زمانی کافی در اختیار دارید اجازه دهید در همان دمای ۲۵ درجه، لایه های رنگ زینک کرومات به مرور خشک شوند.

شرایط اعمال رنگ و نحوه ی استفاده از آن

بهترین دمای محیطی که می توانید برای استفاده از رنگ آلکیدی زینک کرومات در نظر بگیرید، دمایی بین ۱۰ تا ۴۰ درجه سانتی گراد است. از سوی دیگر شما می توانید در زمان رنگ آمیزی، به منظور جلوگیری محل از تشکیل قطرات آب، حداقل درجه ای بالاتر از ۳ درجه سانتی گراد داشته، به گونه ای که دما بالاتر از نقطه شبنم در محیط باشد.

برای این که در حین رنگ آمیزی محل مورد نظر با رنگ زینک کرومات از کیفیت بالایی برخوردار شوید، بهتر است حتما این رنگ آمیزی در محیط های سرپوشیده انجام شود. در اولین قدم برای استفاده از رنگ های آلکیدی، ابتدا آنها را به وسیله همزن هایی با دور مناسب، به صورت یکنواخت میکس نموده و مورد استفاده قرار دهید.

این نکته را به خاطر داشته باشید که رعایت فاصله زمانی مناسب بین لایه ها، بسیار الزامی می باشد. پس از این که رنگ آلکیدی زینک کرومات را به خوبی یکنواخت نمودید، با استفاده از دستگاه پاشش، تینر را به صورت تدریجی به رنگ مورد نظر بیفزایید. تا رگ به ویسکوزیته مناسب دست یابد.

این که از چه میزان تینر برای رنگ های آلکیدی استفاده کنید، بسته به میزان رقیق سازی رنگ آلکیدی زینک کرومات و استفاده از ابزار رنگ آمیزی متفاوت می باشد. مثلا در استفاده از قلم مو و غلطک، بهتر است تنها ۵%  تینر در رنگ به کار برده شود. در حالی که برای استفاده از اسپری های هوا ۲۰% و اسپری های بدون هوا ۱۰% تینر برایشان کافی خواهد بود.

رنگ آلکیدی زینک کرومات در اصل اشتعال زا بوده و بهتر است آن را از حرارت، شعله و جرقه دور نگه دارید. از سوی دیگر بهتر است در حین استفاده از این رنگ ها به هیچ عنوان بخارات حلال از رنگ که در فضاهای بسته پخش شده است، خودداری نمایید. حتی الامکان در حین رنگ آمیزی از لوازم ایمنی استفاده نموده و در صورتی که رنگ با چشم و پوست شما تماس حاصل نمود، با آب زیاد به خوبی بشویید.

محدوده ی زمانی برای خشک شدن رنگ زینک کرومات

ضخامت مناسب رنگ زینک کرومات

بر خلاف بسیاری از پوشش های رنگی از قبیل پلی اورتان کف که معمولا دارای ضخامت چندین میلیمتری هستند اما در مورد رنگ زینک کرومات این موضوع کاملا متفاوت است چرا که آن ها در زمینه های کاملاً گوناگون کار می کنند و از لحاظ ضخامت هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند.

به طور کلی ابعاد لایه یا فیلم رنگ زینک کرومات به صورت میکرومتر بیان می شود و نسبتاً ضخامت بسیار کمی است. اجازه دهید علت این موضوع را به طور مفصل بررسی کنیم. همان طور که مشخص است کلیه ی کفپوش ها از جمله اپوکسی کف عمدتا بر روی سطوح بتنی قرار می گیرند. در مقابل رنگ زینک کرومات منحصراً بر روی سطوح فلزی و فولادی رنگ آمیزی می شوند.

تفاوتی که وجود دارد این است که ماهیت فلز با بتن فرق دارد و شما نمی توانید هر مقدار ضخامتی را روی قطعات فلزی اعمال کنید. از طرفی اهداف بکارگیری هر یک نیز جنبه ی خاصی را دنبال می کند، به عنوان مثال کفپوش ها باید در مقابل فشار و نیروهای فزاینده مقاومت کنند حال آنکه پرایمرها به جهت جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی فلز استفاده می شود.

بنابراین کاملا طبیعی است که ابعاد رنگ زینک کرومات در حد میکرومتر باشد. ضخامت مناسب این رنگ ها که می تواند حداکثر چسبندگی را بر روی فلز ایجاد کند معمولا برابر ۵۰ تا ۶۰ میکرون می باشد. البته در حالت مرطوب ممکن است قدری بیشتر از این مقادیر باشند اما پس از آنکه به طور کامل خشک شدند می توانند دامنه ی ابعادی مذکور را شکل دهند.

چه زمانی می توانیم پوشش دوم رنگ را اعمال کنیم؟

رنگ زینک کرومات عموماً به عنوان پرایمر مورد استفاده قرار می گیرند و لازم است که یک پوشش نهایی از خانواده ی اپوکسی ها نیز روی این پرایمرها قرار بگیرند تا بتوانند مقاومت فلز را چندین برابر کنند. در واقع این پوشش های متعدد همگی به منظور مقابله با هرگونه عامل محیطی مخرب می باشد.

زیرا اتمسفر محیط همراه با رطوبت خود می تواند به تدریج سخت ترین فلزات را دچار آسیب کند. ما با اعمال این لایه های رنگ زینک کرومات عملاً هرگونه فرآیند مرتبط با خوردگی و همچنين زنگ زدگی را خنثی و از بین می بریم. اما اینکه چه زمانی می توانیم پوشش دوم یا نهایی را بر روی رنگ زینک کرومات قرار دهیم به میزان دمای محیط بستگی دارد.

بنا به برخی تست ها و آزمایشات انجام شده در سه دمای ۱۰ درجه سانتیگراد، ۲۵ درجه و ۴۰ درجه سانتیگراد حداقل نیازمند ۳۰ ساعت، ۱۲ ساعت و ۶ ساعت زمان هستیم تا بتوانیم پوشش نهایی را در یک شرایط مطلوب و مناسب روی رنگ زینک کرومات اعمال کنیم.

ضخامت مناسب رنگ زینک کرومات

تنظیمات صحیح دستگاه های اسپری

از آنجایی که رنگ زینک کرومات قابلیت استفاده با انواع تجهیزات اسپری کننده را دارد لذا جهت حصول بهترین نتیجه لازم است تجهیزات را متناسب با نوع پرایمر تنظیم کنیم. همان طور که می دانید تجهیزات اسپری کننده شامل یک مخزن و همچنین یک دهانه و یا نازل هستند که ذرات رنگ زینک کرومات با فشار از این روزنه ها خارج می شوند.

اینکه قطر دهانه و نسبت فشار دستگاه چقدر باشد برای هر کدام از پرایمرهای موجود کاملاً متفاوت است چرا که پوشش های رنگی از لحاظ چگالی و ماهیت مواد تشکیل دهنده با یکدیگر فرق دارند.

بنابراین ما باید نحوه ی برخورد با آن ها را متناسب با ویژگی های ذاتی آن ها تنظیم کنیم. اسپری های بدون هوا اولین تجهیزات رایجی هستند که برای اعمال رنگ زینک کرومات استفاده می شود. برای این دستگاه که حاوی رنگ زینک کرومات هستند دو متغییر اساسی را تعریف می کنیم که هر یک دارای مقادیر مشخص جداگانه ای هستند.

این مقادیر شامل نسبت پمپ و اندازه ی دهانه می باشد که برای این نوع پرایمر به ترتیب برابر ۱:۲۸ و دامنه ی ۰٫۳۳۰ تا ۰٫۳۸۱ میلیمتر می باشد. اما برای اسپری های معمولی ما تنها به ابعاد دهانه ی دستگاه، درست جایی که رنگ رقیق شده به صورت ذرات معلق از نازل خارج می شود، توجه می کنیم.

دهانه ی اسپری معمولی برای رنگ زینک کرومات از نوع A و سایز ۱٫۶ تا ۱٫۸ میلیمتر می باشد. همان طور که مشاهده می کنید سایز دهانه یا orifice size برای اسپری هوا و اسپری معمولی کاملا متفاوت است. در واقع این موضوع به مکانیزم عملکردی این دو دستگاه بر می گردد که هر یک بنا به ساختار منحصر به فرد خود، طرز عملکرد متفاوتی نیز خواهند داشت.

علاوه بر موضوع مذکور تنها اعمال تنظیمات رنگ کافی نیست و نمی توان با انجام یکسری تنظیمات استاندارد بر روی دستگاه اسپری از کیفیت پوشش دهی خود مطمئن بود. درواقع نحوه ی حرکت دادن دستگاه نیز مهم است. اینکه حرکات موازی و هم راستا را بجای حرکات منحنی و نامنظم انتخاب کنیم.

توصیه های لازم در زمان استفاده از انواع پرایمر

  • کلیه تجهیزات موجود اعم از دهانه یا نازل دستگاه های اسپری هوا و بدون هوا و همچنین غلتک ها و برس های رنگی باید توسط تینر یا مواد رقیق کننده شست و شو داده شوند تا شرایط لازم برای پوشش دهی مجدد رنگ زینک کرومات را داشته باشند.
  • در مورد پرایمر زینک کرومات آلکیدی که تک جزئی هستند و همچنين زینک کرومات اپوکسی که دو جزئی می باشند لازم است هر کدام به مدت ۵ دقیقه با دستگاه میکسر مخلوط شوند. اختلاط همگن و یکدست آن ها به مراتب بر روی نتیجه ی کار تأثیر می گذارد.
  • اگر قصد دارید از دستگاه اسپری استفاده کنید حتما مقدار رقیق کننده را طوری اضافه کنید که با کاهش چگالی رنگ شرایط لازم برای پاشش محلول مهیا شود.
  • سعی کنید لایه های مرطوب رنگ زینک کرومات را به صورت عمودی و افقی و با حرکات منظم و بدور از پراکندگی روی سطوح قرار دهید تا میزان چسبندگی آن ها به مراتب افزایش یابد.
  • در صورتی که فلز مورد نظر دارای نواحی غیر قابل دسترس می باشد اسپری های رنگ بهترین انتخاب می باشند چرا که آن ها این قابلیت را دارند تا از فاصله ی دور نیز قطعات را رنگ آمیزی کنند.
  • بدون تجهیزات خود ایمنی به هیچ عنوان عملیات اعمال رنگ زینک کرومات را آغاز نکنید.
  • بعد از اتمام کار نیز کلیه ی قطعات را با تینرهای مخصوص پاک سازی کنید.

رنگ زینک کرومات قابلیت استفاده با انواع تجهیزات اسپری کننده را دارد

شرایط ایده آل محیطی برای اعمال رنگ زینک کرومات

یکی از موضوعات تأمل برانگیزی که در روند پوشش دهی فلزات مورد ارزیابی قرار می گیرد شرایط محیطی است. اینکه دمای محیط چقدر است؟ آیا رطوبت محیط در یک حد استانداردی می باشد یا بسیار فزاینده است؟ آیا قصد دارید استفاده از رنگ زینک کرومات را در یک فضای ایزوله و بدون تهویه انجام دهید و یا اینکه با ایجاد نوسانات دمایی و همچنين افزایش شدت جریان هوا و استفاده از دستگاه های تهویه ی بیشتر سعی در تسریع زمان خشک شدن رنگ دارید؟

اینها عواملی است که می تواند بر کیفیت رنگ زینک کرومات به صورت مستقیم تاثیر بگذارد. اما سوال اینجاست که بهترین شرایط محیطی برای دستیابی به یک نتیجه ی مطلوب چیست؟ اولین متغیری که باید به آن توجه کنیم دما و میزان حرارت محیط و سطح بستر است. میزان دمای استاندارد توصیه شده برای بکارگیری از رنگ زینک کرومات دامنه ی ۱۰ تا ۴۰ درجه ی سانتیگراد می باشد که تخطی از این مقادیر منجر به کاهش کیفیت رنگ می شود.

سطوح فلزی نیز ممکن است در تماس مستقیم با تجهیزات صنعتی باشند که می تواند شامل مخازن حامل سیالات داغ و یا لوله های فولادی حامل بخار باشند. از طرفی سيستم های مبرد نیز به جهت دمای بیش از حد پایین به هیچ عنوان پذیرای رنگ زینک کرومات نخواهند بود.

با این اوصاف حداقل دمای توصیه شده در چنین شرایطی برابر ۳ درجه ی سانتیگراد است. شما می توانید ابتدا قطعات فلزی را به منظور رسیدن به دمای مطلوب از سیستم جدا کنید و پس از رنگ آمیزی مجددا روی دیگر تجهیزات مرجع سوار کنید. رنگ های پایه آلکیدی غالباً در مقابل رطوبت سازگاری بیشتری دارند به همین سبب می توان تا رطوبت نسبی ۸۰ درصد نیز این رنگ ها را روی سطوح قرار داد.

در مورد تهویه نیز بهتر است بدون استفاده از دستگاه های تهویه ی اضافی و تنها با فراهم کردن یک جریان هوا ملایم اجازه دهیم لایه های رنگ زینک کرومات به تدریج خشک شود. زیرا در اغلب مواقع خصوصاً در مورد کفپوش اپوکسی افراد سعی دارند با افزایش دما یا دستگاه های تهویه اضافی زمان خشک شدن را کاهش دهند که این روش چندان توصیه نمی شود.

بنا به موارد مذکور ما دو نوع دما را برای آغاز استفاده از رنگ زینک کرومات می توانیم تعریف کنیم که یکی دمای محیط و دیگر دمای سطح کار است که چندان ارتباط محسوسی با یکدیگر ندارند. ممکن است دمای محیط در بهترین حالت یعنی ۲۵ درجه ی سانتیگراد باشد اما دمای سطح کار به دلیل نوع کارکردی که دارد زیر صفر درجه باشد.

وقتی که می گوییم دمای محیط می تواند بین ۱۰ تا ۴۰ درجه باشد به دلیل محدودیت محیط و شرایط کاری است. یعنی بهترین کیفیت رنگ در همان دمای ۲۵ درجه حاصل می شود که فاصله از این دما قدری هر چند جزئی از کیفیت رنگ می کاهد. با این اوصاف اگر نمی توان دما را به شرایط مطلوب رساند باز هم رنگ زینک کرومات در برابر این محدودیت ها قابل اعمال روی سطوح است.

شرایط ایده آل محیطی برای اعمال رنگ زینک کرومات

نحوه ی استفاده از رنگ زینک کرومات

برای استفاده از رنگ زینک کرومات لازم است که چندین مرحله ی اساسی را یکی پس از دیگری اجرا کنید. اولین مرحله مربوط به آماده سازی سطح است. قطعاً نه تنها رنگ زینک کرومات بلکه استفاده از کلیه ی رنگ ها و پرایمرهای صنعتی منوط به آماده سازی و پاک‌ سازی سطوح می باشد.

با توجه به آنکه این پوشش های رنگی بر روی فلزات بکار گرفته می شوند بهتر است با یک برس سیمی که به صورت دستی و ماشینی نیز موجود هستند اقدام به جرم زدایی و صیقلی کردن بستر فلز کنید. با این تکنیک شما می توانید یک سطح بسیار صاف و همواری را در پایان کار تحویل بگیرید. بعد از آن نوبت به حذف ناخالصی های پودری سطح می رسد.

در واقع عملیات برس زنی باعث ایجاد پودر زنگ می شوند که به صورت پراکنده بر روی فلز پخش شده اند و نباید رنگ زینک کرومات را در این شرایط اعمال کنید. برای از بین بردن کلیه ی ناخالصی ها اعم از گرد و غبار، مواد روغنی و به طور کلی چربی زدایی، می توانید سطوح را شست و شو دهید.

رنگ زینک کرومات آلکیدی غالباً به صورت تک جزئی می باشند، بر خلاف پرایمر زینک کرومات اپوکسی که دو جزئی هستند. قبل از بکارگیری نوع تک جزئی لازم است که همراه با ۱۵ تا ۲۰ درصد کل وزن رنگ از ترکیبات رقیق کننده استفاده شود تا براحتی قابلیت اعمال با قلم مو یا اسپری ها را داشته باشند. پس از رنگ آمیزی فرصت لازم برای خشک شدن کامل را بدهید تا آماده ی پذیرش پوشش های رنگی بالاتر یا نهایی باشند.

استفاده از رنگ زینک کرومات به این صورت نیست که شما پس از رقیق سازی، آن ها را در درون محفظه های اسپری پر کنید و سپس بدون هیچ روش اعمال خاصی روی سطح اسپری کنید. البته کلیه تکنسین ها به این موضوع کاملا واقف هستند که هر سطح را با حرکت های رفت و برگشتی تکراری و به دفعات بالا رنگ آمیزی نکنند. زیرا این کار باعث می شود تا یک سطح دارای ضخامت رنگ بیشتر از سایر نواحی باشد که باعث هدر رفت رنگ می شود. بنابراین اگر خود قصد رنگ آمیزی سطوح فلزی را دارید بهتر است نسبت به استفاده از اسپری ها آموزش های لازم را بگذرانید.

تفاوت میان رنگ زینک کرومات و زینک فسفات

رنگ زینک کرومات بسیار قوی تر و موثر تر از زینک فسفات ها هستند. زیرا ترکیبات کرومات اکثر مواقع بر پایه ی رزین های اپوکسی فرموله و ساخته می شوند، حال آنکه نوع فسفات بیشتر بر پایه ترکیبات آلکیدی تولید می شوند البته ممکن است در مواردی مواد پایه ای آن ها از اپوکسی به آلکید و یا برعکس تغییر یابد.

پرایمر زینک کرومات اپوکسی دارای استحکام و پایداری و شدت اثر بسیار افزون تری هستند و می توانند در بسیاری از پروژه های سنگین صنعتی استفاده شوند. از طرفی می توان محلول های کرومات را به تنهایی و به شکل رنگ بدون اعمال پوشش بالاتر روی سطوح اعمال کرد.

پرایمر آلکیدی زینک فسفات علیرغم مقاومت بسیار بالایی که دارند اما از لحاظ سختی لایه ها بعد از رنگ زینک کرومات قرار دارند و در محیط های ملایم تری مورد استفاده قرار می گیرند. در کنار مزیت های فراوان رنگ زینک کرومات یکسری محدودیت های جدی نیز در مورد آن ها وجود دارد که می توان به وجود ترکیبات شیمیایی بسیار قوی در این نوع محلول اشاره کرد که منحصراً در زمان بکارگيری تأثیر خود را بروز می دهند لذا در مورد این موضوع در ادامه به طور مفصل صحبت خواهد شد.

اما این نکته را به یاد داشته باشید که هر چقدر یک ماده ی شیمیایی دارای فرمولاسیون پیچیده و سنگینی باشد به همان نسبت نیازمند رعايت مجموعه ای از پروتکل های خود ایمنی در زمان رنگ آمیزی می باشند. از نظر زمان خشک شدن رنگ زینک کرومات بر پایه ی اپوکسی باید این نکته را عنوان کنیم که اصولاً ترکیبات اپوکسی نسبت به مواد آلکیدی، به زمان بیشتری جهت خشک شدن نیاز دارند البته این فاصله ی زمانی چندان زیاد نیست و می توانید با فراهم کردن شرایط مطلوب دمای محیط این زمان را قدری کاهش دهید.

در مجموع نمی توان برتری خاصی را، به جز چند مورد انگشت شمار، میان این دو نوع پرایمر در نظر گرفت چرا که هر دو در جایگاه خود فوق العاده تاثیرگذار هستند. اهدافی که رنگ زینک کرومات و زینک فسفات دنبال می کنند بنا به توضیحات قبلی جلوگیری از خوردگی فلز است که در این یک مورد کاملاً با یکدیگر مشترک هستند.

بنابراین اینکه بخواهیم رنگ ها را به جهت امتیازدهی و برتری با یکدیگر مقایسه کنیم چندان جالب نیست. کلیه ی رنگ های صنعتی در حیطه ی کاربری خود برتر و با کیفیت هستند و بهتر است ذهنیت افراد و خریداران را به استفاده از یک نوع رنگ یا پرایمر محدود نکنیم.

تفاوت میان رنگ زینک کرومات و زینک فسفات

آیا رنگ زینک کرومات جزو ترکیبات شیمیایی سمی است؟

بسیاری از پوشش های رنگی صنعتی در ماهیت خود دارای یکسری ترکیبات شیمیایی هستند که نباید به طور مستقیم در تماس با آن ها قرار بگیریم. مطالعات اخیر نشان داده است که در صورت عدم رعايت نکات ایمنی در زمان بکارگيری، رنگ زینک کرومات می تواند برای سلامتی انسان خطر آفرین باشد.

البته این موضوع به نحوه ی رفتار شما نیز بستگی دارد بطوریکه در اغلب اوقات مشاهده شده است که افراد پس از اعمال رنگ زینک کرومات بر روی فلزات، اقدام به جوشکاری ناحیه ی مورد نظر می کنند. طبیعتاً این رنگ ها هیچگونه سازگاری با افزایش حرارت بیش از حد سطوح ندارند.

فرآیند جوشکاری می تواند پوشش های رنگی حاوی زینک را ذوب کرده و به صورت دودهای سمی به اطراف انتشار دهد. استنشاق این آلاینده ها به شدت برای بافت های حیاتی بدن خصوصاً ریه ها مضر و منجر به بیماری خواهد شد. بنابراین مراحل جوشکاری را قبل از رنگ آمیزی سطوح انجام دهید تا از این طریق بتوانید کیفیت پوشش دهی را افزایش دهید.

استفاده از تجهیزات ایمنی مانند لباس مخصوص، ماسک تنفسی و دستکش های ضخیم می تواند اثرات سوء اینگونه عناصر شیمیایی را کاملاً از بین ببرد. بکارگیری از دستگاه های اسپری، شدت تأثیر رنگ زینک کرومات را افزایش می دهد، زیرا این دستگاه ها، ذرات معلق رنگ را به صورت پاششی و با فشار بالا روی سطوح قرار می دهند که قطعاً مقداری از آن ها نیز به اطراف پراکنده می شوند.

در اینگونه مواقع افراد آسیب پذیر معمولاً تکنسین ها هستند که در تماس مستقیم این رنگ ها قرار دارند. لذا اهمیت استفاده از تجهیزات ایمنی در این شرایط چندین برابر می شود. همه ی این موارد و ریسک های موجود تنها در زمان اعمال رنگ زینک کرومات است و پس از خشک شدن، کاملاً ایمن و safe خواهند بود و در صورت لمس نیز هیچ مشکلی ایجاد نمی شود.

نکته ی دیگری که قبلاً نیز به آن اشاره شد، این است که هر چقدر کیفیت و شدت اثر رنگ بیشتر باشد یعنی از یکسری ترکیبات و فرمولاسیون ویژه و خاصی در ساخت رنگ استفاده شده است که در صورت تماس فیزیکی یا تنفس آلاینده ها و غبارات رنگ می توانند برای سلامتی مشکل ساز باشند. رنگ زینک کرومات نیز تا به امروز جزو ترکیبات رنگی ساده نیستند بلکه مجموعه ای از فرآیندهای پیچیده در فرموله کردن آن ها طی شده است که به قدری باعث قدرتمند شدن رنگ شده اند که باید با احتیاط کامل از رنگ زینک کرومات استفاده کرد.

افزایش قدرت پوشش دهی رنگ زینک کرومات

همان طور که قبلاً ذکر شد حجم یک لیتر توانایی پوشش دهی مساحت حدوداً ۱۰ متر مربع را دارد. اما سوال اصلی اینجاست که چگونه می توان این مقدار مساحت را افزایش داد. زیرا اغلب شرکت های صنعتی به فکر کاهش هزینه های خرید رنگ زینک کرومات هستند و می خواهند با یک حجم کم مساحت وسیعی را پوشش دهی کنند. روند کار بسیار ساده است.

اول آنکه سطوح زبر و زمخت، جذب رنگ و اصطلاحاً خورندگی رنگ بیشتری دارند. بطوریکه اغلب تکنسین های اعمال رنگ بارها این موضوع را عنوان می کنند که سطح بسترهای زبر اصطلاحاً تشنه هستند و مانع پخش شدن رنگ زینک کرومات می شوند. بنابراین سعی کنید به بهترین شکل ممکن بستر کار را صیقلی و صاف کنید تا رنگ براحتی پخش و پراکنده شوند. این تکنیک باعث می شود تا قدرت پوشش دهی رنگ به مقدار قابل توجه ارتقاء یابد.

افزایش قدرت پوشش دهی رنگ زینک کرومات

مکانیزم پخت رنگ زینک کرومات

مجموعه ای از انواع رنگ صنعتی، رنگ نما و دیگر پوشش های رنگی شیمیایی از جمله رنگ زینک کرومات، اکثرا از یک حلال برای افزایش حجم خود استفاده می کنند تا بتوانند به درجه ای از ویسکوزیته و یا روان بودن برسند که براحتی روی سطح پخش شوند. اما چگونه این رنگ ها پس از رقیق شدن خشک می شوند و کاهش حجم پیدا می کنند؟

درواقع این واکنشی است که رنگ با اکسیژن هوا انجام می دهد و تحت تأثیر دمای محیط آن مقدار حلالی که در مرحله اول به رنگ اضافه شده بود طی فرآیندی زمان بر از رنگ جدا و به محیط انتشار می یابد. در این مواقع اصطلاحاً می گویند که حلال بخار شده است. دقیقا این عنوان برای رنگ های پایه آب نیز ذکر می شود که پس از گذشت مدت زمانی معین رطوبت رنگ به اطراف انتشار می یابد و سبب پخت کامل رنگ می شوند.

شرایط نگهداری و ذخیره سازی رنگ زینک کرومات

اگر به هر دلیلی پس از خریداری رنگ زینک کرومات و اعمال آن، با محفظه های اضافی رنگ مواجه شدید لازم است که به فکر ذخیره و انبار کردن رنگ باشید تا بتوانید در مراحل بعدی و یا دیگر پروژه های رنگ آمیزی از آن ها استفاده کنید. البته این شرایط نگهداری برای دیگر انواع رنگ ساختمانی نیز به یک اندازه صدق می کند. اما بهتر است در مورد رنگ زینک کرومات نیز به صورت اختصاصی مطالبی را عنوان کنیم. اولین نکته این که رنگ زینک کرومات قابلیت ذخیره سازی تا ۱۲ ماه را دارد که به نظر زمان زیادی می باشد.

البته در این مدت می توانید تقریباً با همان کیفیت اولیه از رنگ استفاده کنید. از طرفی قابلیت نگهداری بیش از زمان مذکور را نیز دارد. شرایط محیط باید خشک، دارای تهویه و بدور از رطوبت باشد. اگر در فضای باز قصد نگهداری دارید حدالامکان با فراهم کردن یک محیط سر پوشیده از تابش مستقیم خورشید به رنگ ها و باد و باران جلوگیری کنید. بهترین دمای محیط همان طور که بارها ذکر شد ۲۰ تا ۲۵ درجه ی سانتیگراد است. اما این امکان وجود دارد تا رنگ ها را در دماهای ۵ تا ۴۰ درجه ی سانتیگراد نیز نگهداری کنید.

شرایط نگهداری و ذخیره سازی رنگ زینک کرومات

تجربه ی یک خرید موفق از شرکت رانا کیمیا فام

بنا به دلایل ذیل شرکت رانا کیمیا فام یکی از بهترین مجموعه های تولیدی انواع رنگ می باشند که می توانید هر آنچه که در زمینه های مرتبط نیاز دارید را از این شرکت خرید کنید:

  • بهره گیری از کارشناسان و متخصصان با تجربه که دارای دانش فنی فوق‌العاده و در سطح بین الملل می باشند.
  • استفاده از ماشین آلات و تجهیزات کاملاً مدرن و پیشرفته به منظور ارتقای کیفیت هر چه بیشتر محصولات
  • نیروی انسانی بسیار پر انرژی و فعال که تمام تمرکز خود را در پیشبرد یک روند رو به رشد معطوف کرده اند.
  • توزیع به موقع محصولات مطابق خواست و نظر مشتریان در سراسر کشور

کاربران و مشتریان گرامی می توانید جهت اطلاع از قیمت و خرید رنگ زینک کرومات از بخش تماس با ما با شرکت رانا کیمیا فام در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

متاسفانه فرم دیدگاه بسته شده است.